Menu

Składniki

+

Mięso

  • Mięso z podudzia kurczaka bez skóry i kości 1.5 kg

Marynata

Warzywa

Ryż

  • Ryż jaśminowy 500.0 g

„Yakitori” to tradycyjna potrawa japońska, jej dosłowne tłumaczenie to „grillowany kurczak”. Sekretem jest tu odpowiednia marynata. Do jej przygotowania użyj sosu Pang Gang, dzięki czemu mięso będzie odpowiednio soczyste. Chrupiące warzywa dopełnią danie.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Podudzia pokrój na 30 kawałków.
  2. Marynata

    • Wymieszaj składniki marynaty.
    • Włóż do niej kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na 12 godzin.
    • Kurczaka wyjmij z marynaty i nadziewaj na patyki szaszłykowe po 3 kawałki na jedną porcję.
    • Włóż do pieca nagrzanego do temperatury 210⁰C na około 12 minut. W połowie pieczenia polej pozostałą marynatą.
  3. Warzywa

    • Marchew obierz i pokrój wraz z cukinią w słupki, szalotkę obiarz.
    • Na połówki przekrój cebulę i rzodkiewkę, a Bok Choy na kawałki.
    • Warzywa kolejno zasmażaj na patelni. Następnie dodaj sos Sunshine Chili i chwilę podgrzewaj. Dopraw solą.
  4. Ryż

    • Ryż dobrze wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą na centymetr ponad poziom ryżu.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 100⁰C (tryb parowania) - na 17 minut.
  5. Podanie

    • Szaszłyki z kurczaka podawaj z ryżem i warzywami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza