Menu

Składniki

+

Mięso

Dodatki do pieczenia mięsa

  • Imbir, posiekany 60.0 g
  • Cebula, duże kawałki 150.0 g
  • Czosnek w łupinie, posiekany 5.0 ząbków
  • Chili płatki 1.0 g
  • Olej 20.0 ml

Sos

Podanie

  • Ryż jaśminowy 600.0 g
  • Kolendra Do Dekoracji

Dodanie brązowego cukru do marynowania przyspieszy zarumienienie mięsa. Jeżeli chcesz by twoja pieczeń była równomiernie doprawiona i jeszcze bardziej soczysta, możesz dodatkowo ostrzykać mięso roztworem z wody i soli.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Delikat, sól i cukier wymieszaj i obsyp nimi mięso.
    • Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.
  2. Dodatki do pieczenia mięsa

    • Wszystkie składniki wymieszaj.
    • Na blasze G/N ułóż mięso, obsyp dodatkami, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 140⁰C do miękkości.
  3. Sos

    • Sos pieczeniowy wymieszaj w gorącej wodzie i zagotuj.
    • Dodaj 40 g zmiksowanych orzeszków ziemnych i pozostałe składniki.Redukuj przez kilkanaście minut.
    • Miękkie mięso przełóż na nową blachę G/N (wyłożoną pergaminem) i polej częścią sosu. Wstaw do pieca nagrzanego do 230⁰C i piecz przez 10 minut do uzyskania ciemnego koloru.
    • Do pozostałej ilości sosu dodaj resztę orzeszków.
  4. Podanie

    • Mięso pokrój w plastry. Podawaj z sosem, orzeszkami, ryżem jaśminowym, dowolnymi warzywami i kolendrą.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza