Menu

Składniki

+

Wieprzowina


Wieprzowina jest często niedoceniana, a to bardzo aromatyczne mięso. Mięso pochodzące z jednego wieprza ma różnorodny smak, np. schab, karkówka, łopatka, żeberka, poliki. Wymaga dłuższego marynowania, natomiast w samej pracy jest mniej wymagająca niż wołowina.

...

Przygotowanie

  1. Wieprzowina

    • Mięso pokrój w cienkie paski, dodaj mąkę kukurydzianą i odstaw.
    • Olej rozgrzej w woku, a następnie zblanszuj zamarynowaną wieprzowinę. Mięso wyjmij z woka i odstaw.
    • W tym samym woku przesmaż zieloną fasolkę, aż będzie lekko zrumieniona i chrupka. Zdejmij z patelni i odstaw.
    • Z woka odlej nadmiar oleju z poprzedniego smażenia, dodaj czosnek i krótko go przesmaż, aż odda swój aromat. Do czosnku dodaj chili, podsmażoną wieprzowinę i fasolkę, całość wymieszaj.
    • Następnie dodaj sos Ketjap Manis i dobrze wymieszaj.
    • Dla nadania bardziej wyrazistego smaku i aromatu dania wzbogaci je kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza