Menu

Składniki

+

Falafel

Sos

Podanie

  • Chleb pita 10.0 cu
  • Pomidory 400.0 g
  • Rukola 80.0 g
  • Ogórek zielony 400.0 g
  • Chili Marynowane 50 G

Smażone kulki ciecierzycy pochodzące z Bliskiego Wschodu. Falafel połączony z chlebkiem pita jest wegańskim odpowiednikiem kebabu.

...

Przygotowanie

  1. Falafel

    • Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą.
    • Dodaj rozdrobniony czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, kolendrę, sodę, Esencję bulionu warzywnego oraz pozostałe przyprawy.
    • Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce.
    • Całość dobrze wymieszaj, wyporcjuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące kukurydzianej i smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Sos

    • Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem i majonezem. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i kolendrę.

  3. Podanie

    • Podawaj z grillowanym chlebem pita i sałatką z warzyw.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza