Menu

Składniki

+

Sałatka

  • Pomidory 1.5 kg
  • Ogórki 700.0 g
  • Cebula czerwona 100.0 g
  • Kapary 80.0 g
  • Anchois 20.0 g

Sos sałatkowy

Grzanki

  • Pieczywo 300.0 g

Letnia sałatka, której wytrawności dodają kapary i anchois.

...

Przygotowanie

  1. Sałatka

    • Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w duże cząstki. Umieść w misce.
    • Ogórki obierz, przetnij na pół, usuń pestki, pokrój w półtalarki i przypraw solą. Umieść na sicie by sok mógł odciec, pozostaw na około 30 minut, a następnie dodaj do pomidorów.
    • Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone filety anchois i kapary.
  2. Sos sałatkowy

    • Sos sałatkowy włoski połącz z sokiem pomidorowym, Primerbą bazyliową i octem winnym. Dodaj oliwę z oliwek tak by powstała konsystencja emulsji.
  3. Grzanki

    • Z pieczywa przygotuj grzanki w formie kostki o wymiarach ok. 1-2 cm.
  4. Podanie

    • Przed podaniem sałatkę wymieszaj z drobno pokrojonymi listkami mięty i grzankami.
    • Skrop sosem sałatkowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza