Menu

Składniki

+

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ„0” 1650.0 g
  • Woda z lodem 700.0 ml
  • Mleko 200.0 ml
  • Oliwa z oliwek 100.0 ml
  • Drożdże świeże 14.0 g
  • Sól 45.0 g

Dodatki:

  • Podgrzybek Brunatny 700.0 g
  • Masło 30.0 g

Formowanie i pieczenie:

Podanie:

  • Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5.0 g
  • Oregano suszone 5.0 g
  • Oliwa z oliwek 200.0 ml

...

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    • W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
    • Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
    • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
    • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
  2. Dodatki:

    • Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone w plastry podgrzybki, smaż na silnym ogniu około 10 minut i dopraw do smaku.
  3. Formowanie i pieczenie:

    • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
    • Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem i rozłóż zasmażone podgrzybki, pokrojone pieczarki i cebulę.
    • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
  4. Podanie:

    • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek i posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
  5. Pieczenie w piecu konwekcyjnym

    • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
    • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza