Menu

Składniki

+

Falafel:

  • Oliwa Extra Virgin 30.0 ml
  • Ciecierzyca konserwowa 600.0 g
  • Cytryna (szt.) 1.0 szt.
  • Papryka czerwona 2.0 g
  • Mąka z ciecierzycy 20.0 g
  • Pieprz czarny mielony, sól
  • Cebula czerwona 70.0 g

Podanie:

  • ciabatta 10.0 szt.
  • Hellmann's Majonez Wegański 2L 350.0 g
  • Czerwona cebula marynowana 150.0 g
  • Rzodkiewki 100.0 g
  • Marchew (obrana) 80.0 g
  • Rukola 50.0 g
  • Zielona papryka Jalapeño 100.0 g
  • Świeże zioła
  • Pestki słonecznika

...

Przygotowanie

  1. Falafel:

    • Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    • Przełóż do miski, dodaj posiekany czosnek, ciecierzycę, otartą skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy.
    • Całość zmiksuj, przełóż do miski dodaj mąkę z ciecierzycy, dobrze wymieszaj, uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego (3 kulki na porcję) i wstaw do lodówki na 30 minut.
    • Falafele przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku.
  2. Podanie:

    • Ciabattę podgrzej, przesmaruj majonezem.
    • Wymieszaj marynowaną cebulę z plasterkami rzodkiewek i marchewką pokrojoną w julienne a następnie umieść na pieczywie.
    • Ułóż falafele, plasterki Jalapeño, rukolę i świeże zioła. Posyp upalonymi pestkami słonecznika.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza