Menu

Składniki

+

Gofry z ciecierzycy

Hummus z awokado

  • Ciecierzyca konserwowa 120.0 g
  • Awokado (obrane) 250.0 g
  • Tahina 45.0 g
  • Sok z cytryny świeży 30.0 ml
  • Kmin rzymski 2.0 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Galaretka z zalewy z marynowanych buraków

  • Zalewa z buraczków konserwowych 0.4 l
  • Agar 4.0 g

Podanie

  • Buraczki całe konserowe 150.0 g
  • Kiełki ciecierzycy 100.0 g
  • Kiełki-Mikro Zioła Do Dekoracji
  • Baba ghanoush 200.0 g

„Nierzadko mezze podawane są z górą placków saj. W tym przepisie zastępujemy tradycyjny saj wersją bezglutenową, a wgłębienia gofra wypełniamy hummusem z awokado i galaretką z buraków. Każdy kęs uwypukla złożoność smaku i konsystencji bliskowschodniej kuchni”. Joanne Limoanco Gendrano, Szefowa Kuchni UFS, Pakistan, Sri Lanka

...

Przygotowanie

  1. Gofry z ciecierzycy

    • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
    • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 
    • W dzieży miksera wymieszaj wszystkie mokre składniki. 
    • Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na ok. 1 godzinę. 
    • Nagrzej gofrownicę do temp. 200°C, spryskaj olejem i wlej tyle ciasta, aby zakryło powierzchnię grzewczą.
  2. Hummus z awokado

    • Wszystkie składniki zmiksuj i dopraw do smaku.
  3. Galaretka z zalewy z marynowanych buraków

    • Zagotuj zalewę z buraków, dodaj agar i wymieszaj. Gotuj 2 – 3 minuty. 
    • Przelej do naczynia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
    • Galaretkę zmiksuj na gładki żel i przełóż do dyspensera.
  4. Podanie

    •  Buraczki pokrój w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki układaj na gofrach.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza