Menu

Składniki

+

Ciasto

  • Mąka pszenna 450.0 g
  • Woda 250.0 ml
  • Olej 50.0 ml
  • Sól 5.0 g

Tarta

  • Olej 60.0 ml
  • Cebula(pióra) 150.0 g
  • Boczek wędzony parzony w plastrach(cienkie paski) 160.0 g
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa 1.0 g
  • Tymianek świeży
  • Pieczarki(plastry) 150.0 g
  • Kwaśna śmietana 200.0 g

Francuski rodzaj tarty na bazie ciasta chlebowego, boczku, cebuli i śmietany.

...

Przygotowanie

  1. Ciasto

    • Mąkę, sól, wodę i olej zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno być klejące.
  2. Tarta

    • Na oleju obsmaż delikatnie cebulę, dodaj boczek i dalej obsmażaj. Przypraw pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodaj pieczarki i smaż 1 minutę (by nie puściły wody).
    • Kwaśną śmietanę wymieszaj z solą, pieprzem i gałką.
    • Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj cienko i połóż na okrągłe foremki do tarty. Posmaruj je doprawioną śmietaną, pozostawiając wolne ranty. Nałóż cebulę, boczek i pieczarki.
    • Piecz w bardzo rozgrzanym piekarniku (220°C) przez około 10-12 minut.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza