Menu

Składniki

+

Szpecle:

Podanie:

  • Boczek wędzony parzony w plastrach 10.0 szt.
  • Bryndza 300.0 g
  • Szczypior 50.0 g

Podawane z aromatycznymi dodatkami, takimi jak skwarki czy oscypek, co nadaje im charakterystyczny, regionalny akcent.

...

Przygotowanie

  1. Szpecle:

    • Szpecle gotuj w osolonej wodzie przez 14 minut i odsącz.
    • Pokrojoną w kostkę słoninę smaż na średnim ogniu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kilka minut.
    • Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Ponownie smaż.
    • Dodaj ugotowane Szpecle i szczypior. Wymieszaj i dopraw.
    • Szpecle można wykorzystać jako dodatek do zup, gulaszy, ragout, innych dań mięsnych, sałatek lub 'dań roślinnych'.
  2. Podanie:

    • Boczek zgrilluj. Szczypior pokrój.
    • Nałóż gorące szpecle na talerz, posyp kawałkami bryndzy, szczypiorem i ułóż plaster grillowanego boczku.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza