Menu

Składniki

+

Sos teriyaki

Kurczak

Warzywa

  • Szalotka 10.0 cu
  • Chili czerwone małe 10.0 cu
  • Cukinia 250.0 g
  • Rzodkiewka 10.0 cu
  • Dymka 3.0 cu
  • Olej 20.0 ml
  • Przyprawy: sól i pieprz

Podanie

  • Seler naciowy listki do dekoracji

Mało osób wie, że teriyaki to również technika kulinarna, bazująca na używaniu sosów, które nadają połysk daniu.

...

Przygotowanie

  1. Sos teriyaki

    • Wszystkie składniki sosu zagotuj w garnku i zredukuj o połowę.
  2. Kurczak

    • Filety pokrój w kawałki, wymieszaj z Delikatem, nadziej na patyki wraz z limonką.
    • Szaszłyki ułóż na blachę G/N, polej połową sosu teriyaki i piecz w piecu nagrzanym do 190⁰C przez 6 minut. Polej resztą sosu i piecz kolejne 6 minut.
  3. Warzywa

    • Warzywa pokrój w dowolny sposób, wymieszaj z olejem, zgrilluj i dopraw.
  4. Podanie

    • Szaszłyk z kurczaka podawaj z grillowanymi warzywami, skropionymi sosem od pieczenia.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza