Menu

Składniki

+

Stek

  • Polędwica wołowa, oczyszczona 2000.0 g
  • Oliwa 40.0 ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz Czarny Do Smaku
  • Rozmaryn świeży 2.0 gałązki
  • Masło 50.0 g
  • Czosnek w łupinie 2.0 ząbki

Sos

Dodatki

  • Ziemniak (małe ugotowane na parze) 20.0 cu
  • Oliwa 30.0 ml
  • Pieczarki, małe 20.0 cu
  • Mała marchewka 30.0 cu
  • Szparagi zielone, baby 30.0 g
  • Cukinia baby, przekrojona wzdłuż 10.0 cu
  • Por, baby 10.0 cu
  • Pieprz Czarny, Swieżo Mielony Do Smaku

Podanie

  • Kwiaty, Mikro Zioła

Ta propozycja kuchni francuskiej nawiązuje do starego przepisu o nazwie Chateaubriand. Przygotowanie sosu w syfonie nada mu puszystości.

...

Przygotowanie

  1. Stek

    • Polędwicę pokrój na steki o grubości 4 cm, lekko rozciągnij palcami, natrzyj oliwą i dopraw solą i pieprzem.
    • Na rozgrzanej patelni smaż steki przez 4 minuty przewracając od czasu do czasu dodaj masło, rozmaryn oraz rozgniecione ząbki czosnku i smaż polewając aromatycznym tłuszczem z patelni. Steki ułóż na blachę GN wstaw do pieca nagrzanego do temp. 180° C na 10 minut. Po wyjęciu ostaw na kilka minut aby mięso odpoczęło.
  2. Sos

    • Wino i ocet wlej do garnka dodaj szalotkę, pieprz i estragon suszony. Całość redukuj do odparowania połowy płynu i przecedź.
    • Sos holenderski dokładnie wymieszaj w ciepłej wodzie, zagotuj ciągle mieszając, dodaj masło, mieszaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj Ramę Cremefine i zredukowany wywar. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos przelej do syfonu, zamknij, wkręć 1 nabój a po minucie drugi. Syfon z sosem przechowuj w kąpieli wodnej w temp. 60-70° C stopni.
  3. Dodatki

    • Ziemniaki opal opalarką gazową do uzyskania czarnego koloru. Przekrój na połówki. Pozostałe warzywa i pieczarki zeszklij na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podanie

    • Steka ułóż na talerzu z dodatkami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza