Menu

Składniki

+

Stek z kurczaka

  • Mąka ziemniaczana 200.0 g
  • Mąka pszenna 400.0 g
  • Sól 30.0 g

Panierka

Sos Espagnole

  • Kalarepa 1.0 kg
  • Oliwa 100.0 ml
  • Tymianek świeży 10.0 g
  • Sok z limonki 10.0 ml
  • Pomidorki koktajlowe 60.0 g

Dodatki

  • Ziemniaki 2.0 kg
  • Sól 10.0 g
  • Masło 200.0 g
  • Tymianek świeży 10.0 g

Przygotowanie

  1. Stek z kurczaka

    • Udka z kurczaka dopraw Delikatem.
  2. Panierka

    • Wymieszaj mąki ziemniaczaną i pszenną z solą.
    • Udka obtocz w panierce, następnie zanurz w wodzie i ponownie obtocz w panierce.
    • Usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.
  3. Sos Espagnole

    • Marchew i pomidory pokrojone w cząstki zrumień w piecu na złoty kolor. Całość przełóż do rondla, podlej winem i gotuj przez chwilę.
    • Następnie dodaj sos pieczeniowy wlej wodę, wymieszaj i gotuj, aż warzywa się rozpadną.
    • Sos przetrzyj przez sito i zgęść zimnym masłem.
  4. Dodatki

    • Kalarepę obierz, pokrój w słupki i wymieszaj z olejem, sokiem z limonki i tymiankiem. Przełóż do worka, zamknij i skompresuj w wakum.
    • Pomidorki usmaż na głębokim tłuszczu.
  5. Ziemniaki Hasselblack

    • Umyte ziemniaki ponacinaj co 2 mm, tak aby nie przeciąć ich do końca.
    • Posyp solą, posmaruj masłem, przełóż na blachę i piecz w temp. 165°C do miękkości.
    • Na koniec posyp świeżym tymiankiem.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza