Menu

Składniki

+

Sos

Wykończenie


Każdy kucharz ma własny sposób przyrządzania tego legendarnego dania. Poniżej przepis Pierluca Ardito na klasyczne włoskie spaghetti bolognese – reprezentujące to, co we włoskiej kuchni najlepsze.

...

Przygotowanie

  1. Sos

    • Przypraw i podsmaż mieloną cielęcinę oraz mieszankę pokrojonych w kostkę warzyw.
    • Dodaj białe, wytrawne wino i zredukuj.
    • Do warzyw na patelni dodaj podsmażone mięso.
    • Dodaj koncentrat pomidorowy, Tomato Pronto, bulion cielęcy oraz zioła.
    • Zredukuj ogień, dodaj parmezan i smaż przez godzinę. Dopraw do smaku.
  2. Wykończenie

    • W osolonej wodzie ugotuj makaron spaghetti (80 g na porcję).
    • Makaron powinien być al dente.
    • Wymieszaj makaron z dodatkiem niewielkiej ilości wody pozostałej z gotowania z sosem.
    • Posyp świeżo startym parmezanem i skrop wysokiej jakości oliwą z oliwek.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza