Menu

Składniki

+

Krewetki

Podanie

  • Szczypiorkowy olej infuzowany
  • Liście selera naciowego
  • Limonka 2.0 cu
  • Ryż jaśminowy 500.0 g

Krewetki nie potrzebują długiego marynowania – wystarczy chwila. Nie należy dodawać soli do marynaty – krewetki będą twarde. Dodaj cukier, co sprawi, że krewetki będą chrupiące.

...

Przygotowanie

  1. Krewetki

    • Krewetki zamarynuj w cukrze ze skrobią kukurydzianą, dzięki czemu po usmażeniu będą chrupkie.
    • Na patelni rozgrzej olej, smaż krótko krewetki, aż zmienią kolor na czerwony, przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, posiekany imbir i plastry czosnku. Dodaj obsmażone krewetki i sos Sambal Manis.
    • Całość delikatnie podgrzej.
  2. Podanie

    • Danie udekoruj szczypiorkiem pokrojonym w długie słupki i liśćmi selera, skrop sokiem z limonki.
    • Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza