Menu

Składniki

+

Schab

Karmelizowane jabłka

  • Dymka 150.0 g
  • Masło 80.0 g
  • Jabłka 800.0 g
  • Cukier brązowy 80.0 g
  • Orzechy brazylijskie 200.0 g

Sos

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniaki 1.2 kg
  • Olej 70.0 ml
  • Sól 20.0 g
  • Czosnek 30.0 g
  • Ser Parmezan 40.0 g
  • Koperek świeży 15.0 g
  • Pietruszka zielona 15.0 g
  • Szczypiorkowy olej infuzowany 15.0 g
  • Oliwa 70.0 ml
  • Pieprz czarny mielony 2.0 g

...

Przygotowanie

  1. Schab

    • Marynatę i tymianek wymieszaj w oleju, posmaruj mięso i odstaw do lodówki.
    • Obsmaż na patelni i przełóż do pieca.
  2. Karmelizowane jabłka

    • Dymkę przekrój wzdłuż i obsmaż na złoty kolor na części masła, odstaw. 
    • Jabłka pokrój w cząstki, obsmaż na maśle z cukrem, pod koniec dodaj orzechy.
  3. Sos

    • Cukier skarmelizuj, wlej cydr i wino, dodaj cynamon i anyż. • Gotuj przez chwilę, dodaj wodę, Sos pieczeniowy i Zasmażkę.
  4. Pieczone ziemniaki

    • Ziemniaki wymieszaj z olejem i solą. 
    • Piecz w temp. 180°C około 20 minut. 
    • Pod koniec pieczenia dodaj plasterki czosnku.
    • Parmezan, koperek, pietruszkę, szczypiorek zmiksuj z oliwą i pieprzem. Wymieszaj z ziemniakami przed podaniem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza