Menu

Składniki

+

Kuskus

  • Kuskus 600.0 g
  • Oliwa 100.0 ml

Sałatka

  • Sałata masłowa 200.0 g
  • Rzodkiewki 150.0 g
  • Ogórki mini 5.0 cu
  • Cebula czerwona 1.0 cu
  • Pomidorki cherry 30.0 cu

Przed podaniem

  • Humus 300.0 g
  • Papryka mielona 5.0 g
  • Chlebki Pita 10.0 cu
  • Falafel 20.0 cu
  • Granat 1.0 cu
  • Mięta liść 10.0 g
  • Vinaigrette 100.0 ml
  • Kolendra świeża 10.0 g

Nowe ujęcie klasycznego libańskiego dania – ta sałatka stworzona przez szefa kuchni w Unilever, Edwina van Genta, zawiera mnóstwo świeżych ziół i chrupiących pestek granatu. Jest zdrowa, szybko się przygotowuje, ma bogaty smak i teksturę.

...

Przygotowanie

  1. Kuskus

    • Wsyp kuskus do dużej miski i zalej 1 litrem zimnej wody.
    • Dodaj oliwę i dobrze wymieszaj.
    • Przykryj kuskus i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Sałatka

    • Opłucz i osusz sałatę, pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.
    • Pokrój mini ogórki i cebulę.
    • Przekrój pomidorki na połówki i wyjmij pestki z granatu.
  3. Przed podaniem

    • Połóż liście sałaty na talerzach i wypełnij kuskusem. Rozłóż kulki falafela na talerzach.
    • Włóż humus do torebki cukierniczej i rób małe kleksy obok kuskusu. Posyp papryką.
    • Dołóż do sałatki pomidorki, ogórki, rzodkiewki i cebulę.
    • Udekoruj liśćmi mięty i kolendry oraz pestkami granatu, skrop sosem vinaigrette.
    • Podgrzej chleb pita i podawaj sałatkę z ciepłym chlebem
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza