Menu

Składniki

+

Sos

Polędwiczka

Podanie

  • Ryż jaśminowy 600.0 g

Satay to jedno z najpopularniejszych azjatyckich dań typu „street food”.  Można go również przygotować z ryby, wołowiny lub drobiu.
Jeżeli chcesz, zamiast masła orzechowego możesz użyć orzeszków ziemnych.

...

Przygotowanie

  1. Sos

    • Składniki sosu wymieszaj i zagotuj. Połowę sosu wystudź i zachowaj do marynowania.
    • Drugą połowę zachowaj ciepłą, do podania.
  2. Polędwiczka

    • Polędwiczki pokrój na 30 pasków (wzdłuż włókien) i dopraw marynatą.
    • Mięso nadziej na patyki, zanurz w zimnym sosie i pozostaw na min. godzinę do zamarynowania.
    • Tak przygotowane satay grilluj lub piecz w temperaturze 230⁰C przez kilka minut.
  3. Podanie

    • Satay podawaj z dodatkiem gorącego sosu i ryżu jaśminowego.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza