Menu

Składniki

+

Schab z musem drobiowym

Purée ziemniaczano-kasztanowe

  • Ziemniaki 200.0 g
  • Masło 40.0 g
  • Kasztany upieczone obrane (plasterki) 60.0 g

Galaretka pomidorowa

Sos berneński

  • Masło 300.0 g
  • Żółtka 8.0 szt.
  • Wino białe wytrawne 100.0 ml
  • Ocet winny biały 100.0 ml
  • Szalotka 50.0 g
  • Estragon świeży 30.0 g
  • Sól 10.0 g
  • Pieprz czarny mielony 5.0 g

Kurki/ bób

  • Kurki 150.0 g
  • Bób 200.0 g
  • Masło 100.0 g

...

Przygotowanie

  1. Schab z musem drobiowym

    • Filet z kurczaka zmiksuj ze śmietanką i białkiem na gładki mus. Dodaj sól, pieprz, posiekany szpinak i Suszone pomidory. 
    • Schab oczyść, przekrój wzdłuż na pół i obtocz w Marynacie do wieprzowiny. Posyp transglutaminazą. Następnie wyszprycuj mus drobiowy i zroluj w folii spożywczej.
    • Gotuj sous-vide w temp. 63°C przez minimum 40 min.
  2. Purée ziemniaczano-kasztanowe

    • Ziemniaki obierz, ugotuj i przetrzyj na purée z dodatkiem masła.
    • Dodaj kasztany.
  3. Galaretka pomidorowa

    • Tomato Pronto wymieszaj z Primerbą i cukrem. 
    • Zagotuj z dodatkiem agaru i wyszprycuj do foremek.
  4. Sos berneński

    • Ocet zagotuj z winem, szalotką i połową estragonu. Zredukuj do 1/5 objętości i przecedź. 
    • Żółtka ubij na kąpieli wodnej, dodając małym strumieniem roztopione masło. Następnie połącz z redukcją octu z winem, solą, pieprzem i drugą częścią estragonu.
  5. Kurki/ bób

    • Kurki i bób zblanszuj. Podsmaż na maśle.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza