Menu

Składniki

+

WALLENBERGARE

Sos grzybowy

Olej infuzowany

  • Olej 200.0 ml
  • Szpinak baby 50.0 g
  • Czosnek niedźwiedzi 100.0 g

Grzybowa pasta Duxelles

Sałatka Crudites

  • Marchew mini kolorowa kiszona 200.0 g
  • Cebula piklowana

Zalewa do nasion gorczycy

  • Ocet winny biały 100.0 ml
  • Cukier 100.0 g
  • Woda 100.0 ml
  • Sól 5.0 g
  • Goździki 1.0 g
  • Ziele angielskie 1.0 g
  • Pieprz czarny mielony 1.0 g
  • Tymianek świeży 3.0 g

Brokuły z nasionami gorczycy


„Korzystam z lokalnych składników, ponieważ dają z siebie to, co w nich najlepsze, zwłaszcza w sezonie”. Tommi Virranta, Szef Kuchni UFS, Finlandia

...

Przygotowanie

  1. WALLENBERGARE

    • Rozmrożone Burgery TVB umieść w blenderze z dodatkiem przypraw i proszku z borowików.
    • Blenduj na gładką masę. Następnie partiami dodawaj śmietankę roślinną i blenduj na jednolitą masę. Dopraw. 
    • Odstaw do lodówki na godzinę. 
    • Uformuj 10 burgerów i obtocz w panko. Smaż na dość dużej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. 
    • Dopiecz w piecu w temp. 170°C z sondą ustawioną na 70°C.
  2. Sos grzybowy

    • Drożdże wsyp do rondla i podgrzewaj przez chwilę. Następnie wlej śmietankę roślinną, zagotuj i dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez chwilę. Dopraw. 
    • Jeżeli konsystencja jest za rzadka, zagęść skrobią kukurydzianą.
  3. Olej infuzowany

    • Do Thermomixu wlej olej, dodaj szpinak i czosnek. Podgrzewaj do temp. 90°C, zmiksuj, przecedź, przelej do dyspensera.
  4. Grzybowa pasta Duxelles

    •  Na tłuszczu zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj pokrojone pieczarki i zasmażaj. Następnie wlej Porto, wino i ocet. Gotuj do odparowania prawie całego płynu. 
    • Dodaj sypki sos grzybowy, tymianek i w ymieszaj. Wlej śmietankę roślinną, pastę truflową i gotuj do odparowania 2/3 objętości płynu. Dopraw solą i pieprzem.  
  5. Sałatka Crudites

  6. Zalewa do nasion gorczycy

    • Wszystkie składniki zalewy zagotuj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Przecedź. 
  7. Brokuły z nasionami gorczycy

    • Wsyp gorczycę do zalewy i gotuj na wolnym ogniu 12 minut. 
    • Po wystygnięciu przecedź. 
    • Zblanszowane brokuły delikatnie wymieszaj z majonezem i obsyp marynowanymi nasionami gorczycy.
  8. Podanie

    • Porcję grzybowej pasty duxelles ułóż na talerzu, następnie ułóż wallenbergara. 
    • Ułóż plasterki pieczarek i posyp wiórkami z pieczarek. 
    • Sos grzybowy podaj w osobnym naczyniu i polej go infuzowanym olejem. 
    • Składniki sałatki podaj w osobnym naczyniu.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza