Menu

Składniki

+

Rolada z kaczki w sosie pieczeniowym

Kluski śląskie

Czerwona kapusta z malinami

  • Maliny 100.0 g
  • Cukier 30.0 g
  • Kapusta czerwona 1.3 kg
  • Ocet jabłkowy 50.0 ml
  • Sól 5.0 g
  • Pieprz czarny mielony 2.0 g

...

Przygotowanie

  1. Rolada z kaczki w sosie pieczeniowym

    • Farsz: mięso mielone wymieszaj z posiekanymi śliwkami i dopraw solą i pieprzem. 
    • Kaczkę wytrybuj (na połowie skóry pozostaw filet i udko), mięso (na skórze) rozbij i dopraw Delikatem. 
    • Farsz ułóż na kaczce, uformuj roladę, zawiń w folię spożywczą i gotuj na parze w temp. 69°C przez 12 godzin. 
    • Roladę wystudź, przed podaniem obsmaż.
    • Kości z kaczki włóż do pieca nagrzanego do 220°C mocno zrumień, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 30 minut.
    • Przecedź, zredukuj do pojemności 1 l, dodaj Sos pieczeniowy, wymieszaj i dodaj rozmaryn, zagotuj.
  2. Kluski śląskie

    • Do wody o temp. 85°C dodaj sól i puree ziemniaczane, wymieszaj.
    • Do ciepłego puree dodaj rozpuszczone masło, jajko, skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. 
    • Uformuj kluski i ugotuj. • Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż do chrupkości.
    • Panko upraż na patelni do zarumienienia i wymieszaj z boczkiem.
    • Kluski przed podaniem posyp panko.
  3. Czerwona kapusta z malinami

    • Maliny zmiksuj z cukrem. 
    • Czerwoną kapustę pokrój i gotuj w piecu w temp. 85°C do miękkości. 
    • Ugotowaną kapustę posmaruj octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem, przed podaniem polej sosem malinowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza