Menu

Składniki

+

Zupa

Podanie

  • Chleb żytni20 kromek
  • Ser Parmezan 100.0 g

Ribollita – znaczy gotowana dwukrotnie, dlatego też po pierwszym gotowaniu najlepiej odstawić zupę na noc i odgrzać następnego dnia. Wtedy smakuje wybornie!

...

Przygotowanie

  1. Zupa

    • Fasolę wypłucz i namocz dzień wcześniej w 1 l wody, ugotuj w tej samej wodzie.• Połowę fasoli zmiksuj na purée.• Cebulę pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj i wraz z cebulą zeszklij na oliwie, następnie dodaj pokrojone w półplastry marchew, seler i por, całość chwilę zasmażaj.• Następnie wlej pozostałe 2 l wody, dodaj esencję bulionu warzywnego i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i kapustę.• Gdy warzywa będą miękkie, dodaj purée z fasoli, rozgniecione pomidory Pelati i drugą część ugotowanej fasoli.• Całość zagotuj i dopraw do smaku.
  2. Podanie

    • Zupę podawaj w miseczkach, przekładaj kromkami chleba, posyp startym parmezanem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza