Menu

Składniki

+

Ciasto (2 formy)

  • Masło 250.0 g
  • Jaja 1.0 szt.
  • Kwaśna śmietana 0.1 kg
  • Sól 15.0 g
  • Cukier 10.0 g
  • Mąka typ 550 450.0 g

Farsz

Quiche

  • Jaja 4.0 cu
  • Por

Klasyczne danie kuchni francuskiej urozmaicone dodatkiem leśnych grzybów. Idealna propozycja do jesiennego menu. Świetnie komponuje się z bukietem sałat i sosem vinaigrette.

...

Przygotowanie

  1. Ciasto (2 formy)

    • Masło utrzyj z jajkiem, kwaśną śmietaną, solą i cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto (pozostaw 50 g mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania).
    • Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i włóż do formy na tartę. Na ciasto połóż pergamin, wysyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180˚C przez 10 minut. Dzięki temu rant ciasta nie opadnie.
    • Wyjmij z pieca, zdejmij pergamin z fasolą i piecz kolejne 5 minut.
  2. Farsz

    • Boczek podsmaż razem z pokrojonym w paski porem. Oddzielnie podsmaż grzyby.
    • W jednej misce połącz podsmażone składniki, śmietankę, jaja i Sos pieczarkowo-borowikowy.
    • Gotową masę wlej do upieczonych ciast.
  3. Quiche

    • Piecz w temperaturze 130˚C przez 25 minut, a następnie podnieś temperaturę do 170˚ i piecz kolejne 10 minut.
    • Quiche pozostaw do wystudzenia, wyporcjuj i porcyjnie podgrzej.
    • Podawaj z galaretką z czarnego bzu, smażonymi kurkami, gotowanym porem i esencją ze szpinaku.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza