Menu

Składniki

+

Pączki z kaczką i morelą

  • Udko z kaczki 1.0 kg
  • Tłuszcz z kaczki 2.0 l
  • Sól 1.0 g
  • Pieprz czarny mielony 3.0 g
  • Pomarańcza 40.0 g
  • Majeranek 1.0 g
  • Cebula 100.0 g
  • Masło 60.0 g
  • Morele suszone 100.0 g
  • Cukier 20.0 g
  • Wino białe 80.0 ml

Ciasto

  • Cukier 5.0 g
  • Mąka kukurydziana 120.0 g
  • Mąka pszenna 240.0 g
  • Proszek do pieczenia 12.0 g
  • Sól 5.0 g
  • Woda 150.0 ml
  • Jajko 1.0 szt.
  • Mleko 60.0 ml
  • Kwaśna śmietana 200.0 g

Żurawinowy Demi-Glace


Pączki z kaczką i morelą, żurawinowy Demi-Glace/ kwaśna śmietana

...

Przygotowanie

  1. Pączki z kaczką i morelą

    • Udka z kaczki natrzyj solą, pieprzem, zestami z pomarańczy i majerankiem. 
    • Włóż do tłuszczu i konfituj w temp. 120°C przez ok. 1,5-2 godz.
    • Skonfitowane mięso oddziel wraz ze skórą od kości i zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę i skarmelizowaną morelę. Dopraw do smaku.
    • Uformuj kulki i zamroź.
  2. Ciasto

    • Połącz ze sobą suche składniki ciasta, następnie dodaj mokre składniki i wymieszaj na gładką masę o konsystencji kwaśnej śmietany.
    • Uformowane kulki namocz w cieście i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolo
  3. Żurawinowy Demi-Glace

    • Żurawinę skarmelizuj z 20 g cukru, podlej winem i redukuj.
    • Dodaj Sos Demi-Glace i zagotuj.
  4. Podanie

    • Pączki układaj na sosie, udekoruj kwaśną śmietaną i ziołami.

Pączki z kaczką i morelą, żurawinowy Demi-Glace/ kwaśna śmietana


Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza