Menu

Składniki

+

Pyzy drożdżowe

  • Mąka pszenna 1.0 kg
  • Drożdże świeże 60.0 g
  • Mleko 500.0 ml
  • Oliwa 150.0 ml
  • Jaja 2.0 cu
  • Sól 21.0 g
  • Cukier 15.0 g

Mięso

Kapusta

Podanie


To typowe danie kuchni wielkopolskiej można w prosty sposób przygotować w wersji street foodowej, jako alternatywę dla hamburgerów.

...

Przygotowanie

  1. Pyzy drożdżowe

    • Drożdże połącz z cukrem, trzema łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    • Do miski wsyp pozostałą ilość mąki, sól, mleko, oliwę i jaja. Dodaj rozczyn i wyrabiaj.
    • Ciasto przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
    • Formuj z ciasta kulki i gotuj w piecu na perforowanym G/N przez około 10-12 minut.
  2. Mięso

    • Piersi z kaczki oczyść, natnij skórę.
    • Z przypraw przygotuj marynatęi natrzyj mięso.
    • Pozostaw na kilka godzin w lodówce. Następnie przełóż do głębokiego G/N, zalej tłuszczem i piecz w piecu konwekcyjnym około 3,5 godziny w temperaturze 85°C.
  3. Kapusta

    • Czerwoną kapustę poszatkuj.
    • Przypraw sosem sałatkowym, solą, cukrem i pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i jabłka.
  4. Podanie

    • Majonez wymieszaj z żurawiną.
    • Gotowe pyzy przekrój na pół i zgrilluj. Posmaruj sosem majonezowym.
    • Następnie połóż liście szpinaku, plastry kaczki i czerwoną kapustę.
    • Podawaj w formie hamburgera
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza