Menu

Składniki

+

Pulpeciki

Sos


W Tajlandii oryginalnie używa się w tym daniu bakłażana groszkowego, trudno dostępnego w Polsce. Dlatego też w przepisie został wykorzystany klasyczny bakłażan. W tym daniu świetnie sprawdzi się również cukinia lub dynia.

...

Przygotowanie

  1. Pulpeciki

    • Mięso mielone wymieszaj ze wszystkimi składnikami, dopraw solą i zagnieć pulpeciki.
    • Pulpeciki obsmaż na tłuszczu lub we frytkownicy w temperaturze 170°C.
  2. Sos

    • Pastę curry podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, zalej wodą, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
    • Następnie dodaj cukier, sok z limonki i posól do smaku.
    • Gdy sos będzie gotowy dodaj bakłażana i pulpeciki. Gotuj przez chwilę.
    • Na koniec posyp posiekaną cebulą dymką i pokrojoną papryczką chili.
  3. Podanie

    • Podawaj z ryżem jaśminowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza