Menu

Składniki

+

Policzki wieprzowe:

Sos:

Julienne ze świeżego ogórka:

  • Świeży zielony ogórek 300.0 g
  • Masło 20.0 g
  • Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4l 20.0 g
  • Cukier 2.0 g
  • Sól 2.0 g
  • Szczypiorkowy olej infuzowany 50.0 ml

Szpecle:


Policzki wieprzowe, delikatne i soczyste, doskonale komponują się z wędzoną śliwką, która dodaje daniu słodko-wędzonego posmaku.

...

Przygotowanie

  1. Policzki wieprzowe:

    • Policzki oczyść, wymieszaj z Delikatem i Majonezem, odstaw na 2 godziny.
    • Obsmaż na patelni i przełóż na głęboką blachę G/N.
  2. Sos:

    • Przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj świeży rozmaryn, wlej wino i Porto i krótko redukuj.
    • Następnie wlej wodę, wsyp Sos pieczeniowy i śliwki. Całość wymieszaj, zagotuj i wlej do policzków.
    • Gotuj pod przykryciem w piecu konwekcyjnym w temp. 135°C do miękkości przez około 2 godziny.
    • Policzki wyjmij, sos przecedź, częściowo zredukuj i zagęść ciemną Zasmażką.
  3. Julienne ze świeżego ogórka:

    • Ogórka pokrój w długie julienne i wrzuć na rozgrzane masło.
    • Dodaj Esencję Cytrusową, zdejmij z palnika i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
  4. Szpecle:

    • Szpecle ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i wymieszaj z posiekanym szczypiorem.
  5. Podanie:

    • Na porcji szpecli ułóż policzki, a następnie julienne z ogórka.
    • Sos wymieszaj z olejem pietruszkowym i polej nim policzki.
    • Dekoruj w dowolny sposób.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza