Menu

Składniki

+

WYWAR

POLICZKI

  • Policzki wieprzowe 2.0 kg

MOSKOLE

  • Ziemniaki 1.0 kg
  • Cebula 0.2 kg
  • Masło 20.0 g
  • Mąka pszenna 10.0 g
  • Jajko 1.0 szt.
  • Sól 2.0 g
  • Pieprz czarny mielony 1.0 g

MIZERIA

  • Ogórek kiszony, paski 2.0 kg
  • Jogurt naturalny 0.6 kg
  • Chrzan świeży 50.0 g
  • Sok z cytryny 0.1 l
  • Olej lniany 20.0 ml
  • Sól, płatki do smaku 30.0 g
  • Pieprz czarny młotkowany 10.0 g

PANIERKA

  • Jajko 3.0 szt.
  • Mąka 0.1 kg
  • Panierka panko 0.5 kg

SOS CZARNY POLSKI


Przygotowanie

  1. WYWAR

    • Przygotuj wywar i ugotuj w nim oczyszczone policzki do miękkości. Policzki wystudź w wywarze.
  2. POLICZKI

    • Wystudzone policzki obtocz w mące, jajku, panko i usmaż na złoty kolor.
  3. MOSKOLE

    • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
    • Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle i dodaj z pozostałymi składnikami do ziemniaków.
    • Wyrób ciasto na jednolitą masę, uformuj placuszki i usmaż na suchej patelni.
  4. MIZERIA

    • Ogórki pokrój na krajalnicy w długie paski.
    • Jogurt wymieszaj z tartym chrzanem i sokiem z cytryny.
    • Na talerzu ułóż jogurt, paski ogórków, skrop olejem lnianym i dopraw płatkami soli i pieprzem.
  5. PANIERKA

    • Policzki, posypane startym chrzanem, podawaj na sosie z moskolami, z mizerią. Udekoruj oregano.
  6. SOS CZARNY POLSKI

    • Do wywaru dodaj wszystkie składniki sosu i gotuj do zredukowania o 40% objętości.
    • Sos przecedź przez gęste sito.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza