Menu

Składniki

+

Mięso

  • Policzki wieprzowe 1.7 kg
  • Sól 30.0 g
  • Cukier 10.0 g
  • Woda 2.5 l

Wywar

  • Woda 2.0 l
  • Cebula 100.0 g
  • Marchew 80.0 g
  • Pietruszka 50.0 g
  • Seler 50.0 g
  • Ziele angielskie 5.0 cu
  • Liść laurowy 3.0 cu

Sos dijonnaise

Podanie

  • Gnocchi 1.8 kg
  • Bukiet zielonych warzyw (brokuł, cukinia, groszek) 2.0 kg

Klasyczne poliki podaje się przeważnie z ciemnym sosem własnym. Jako ciekawe urozmaicenie, proponujemy jasny sos kremowy. Dzięki zastosowaniu w nim dwóch rodzajów musztardy (kremowej oraz tej z całymi ziarnami gorczycy) sos ma oryginalny smak i ciekawą strukturę.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Oczyszczone policzki wieprzowe zamarynuj w solance na minimum 12 godzin. Następnie opłucz je z solanki.
  2. Wywar

    • Ugotuj wywar warzywny, włóż do niego policzki i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
    • Ugotowane policzki wyjmij z wywaru i odstaw.
  3. Sos dijonnaise

    • Wywar przecedź, połącz z Sosem białym i pozostałymi składnikami. Gotuj przez chwilę i dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Policzki wieprzowe podawaj w kremowym sosie dijonnaise z gnocchi i zielonymi warzywami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza