Menu

Składniki

+

Farsz

Ciasto

  • Mąka pszenna 150.0 g
  • Mąka ryżowa 150.0 g
  • Skrobia Z Tapioki 80 G
  • Sól 3.0 g
  • Cukier 5.0 g
  • Woda Gorąca (Temp. Ok. 80°c) 225 Ml
  • Olej 30.0 ml

Staraj się rozwałkować ciasto jak najcieniej, a pierożki będą bardziej delikatne. Zimne pierożki po ugotowaniu można smażyć na głębokim tłuszczu.

...

Przygotowanie

  1. Farsz

    • Mięso zmiel.
    • Wszystkie warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.
    • W szerokim rondlu zeszklij szalotkę i por. Następnie kolejno dodawaj pokrojone warzywa (marchewka, korzeń
    • pietruszki, seler, cukinia) i smaż do momentu, kiedy będą al dente. Odstaw do wystygnięcia.
    • Do zmielonego mięsa dodaj warzywa i pozostałe składniki (czosnek, kolendra, imbir, Sambal Manis).
    • Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  2. Ciasto

    • Mąkę pszenną, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, sól i cukier wymieszaj razem.
    • Następnie dodaj olej i gorącą wodę, całość zagnieć na jednolite ciasto. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
  3. Ciasto

    • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
    • Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
    • Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
  4. Formowanie pierożków

    • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wykrawaj równe kółka, np. ringiem o średnicy 9 cm.
    • Nadziewaj farszem i sklejaj, tworząc falbankę.
    • Gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut.
  5. Podanie

    • Pierożki podawaj na gorąco np. w koszyku bambusowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza