Menu

Składniki

+

Pstrąg

Sos remoulade

Babka ziemniaczana


Umieszczenie ryby w solance sprawi, że doprawimy ją równomiernie. Możesz eksperymentować wedle uznania, zmieniając czas marynowania lub ilość soli.

...

Przygotowanie

  1. Pstrąg

    • Pstrąga oczyść, usuń kręgosłup, odetnij głowę, ogon i płetwy.
    • Ryby włóż do 3% solanki (czyli 30 g soli na 1 kg ryby) na 2 godziny tak, aby woda przykryła rybę.
    • Ryby osusz, przypraw Delikatem do ryb.
    • Do każdej ryby włóż gałązkę pietruszki i przecięty na pół plasterek cytryny.
    • Rybę obsmaż na klarowanym maśle.
    • Za pomocą palnika rozpal wiórki tak, aby uzyskać dym. Następnie przełóż rybę na ruszcie do pieca konwekcyjnego i piecz pod przykryciem w temperaturze 110⁰C przez około 10-15 minut.
  2. Sos remoulade

    • Majonez do dekoracji połącz z ogórkiem, kaparami i natką pietruszki.
    • Dodaj chrzan i curry. Sos można doprawić do smaku kroplą cytryny i szczyptą pieprzu.
  3. Babka ziemniaczana

    • Placki ziemniaczane połącz z wodą i jajami, wymieszaj i odstaw na 15 minut tak, aby ciasto napęczniało.
    • W międzyczasie podsmaż boczek i cebulę.
    • Do masy dodaj ziemniaki starte na grubych oczkach i podsmażone składniki.
    • Całość włóż do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
    • Piecz w temperaturze 140⁰C przez około 50 minut.
    • Wychłodzoną babkę pokrój i zgrilluj.
  4. Podanie

    • Wędzonego pstrąga podawaj z grillowaną babką ziemniaczaną i sosem remoulade. Możesz podać również z wiosennymi warzywami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza