Menu

Składniki

+

Karkówka

Dymny sos pieczeniowy

Warzywa

  • Kalarepa 400.0 g
  • Kalafior 300.0 g
  • Cukinia 300.0 g
  • Marchew młoda 300.0 g
  • Szalotka 300.0 g
  • Masło klarowane 50.0 g

Ziemniaki młode

  • Ziemniaki młode 1.5 kg
  • Koperek świeży, posiekany 20.0 g

...

Przygotowanie

  1. Karkówka

    • Z wody, soli i cukru przygotuj solankę, włóż do niej mięso i odstaw na minimum 12 godzin. 
    • Mięso wyjmij z solanki, osusz, dopraw Delikatem i natrzyj olejem. 
    • Piecz w temp. 180°C przez 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 130°C i piecz do miękkości na programie pieczenie z parowaniem.
  2. Dymny sos pieczeniowy

    • Do ciepłej wody dodaj wszystkie składniki sosu i gotuj na małym ogniu do częściowego zredukowania.
  3. Warzywa

    • Kalarepę zawiń w folię aluminiową i piecz w temp. 160°C przez 50 minut. Obierz i pokrój w grube słupki. 
    • Kalafiora podziel na różyczki, cukinię pokrój w słupki. 
    • Wszystkie warzywa zasmaż na klarowanym maśle i dodaj do sosu.
  4. Ziemniaki młode

    • Olej podgrzej do temp. 70°C z posiekanym szczypiorkiem. 
    • Zmiksuj, przecedź przez gęste sito, dopraw solą.
  5. Olej szczypiorkowy

    • Ziemniaki obierz i ugotuj z koperkiem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza