Menu

Składniki

+

Pate

Chutney

  • Cukier brązowy 30.0 g
  • Sok pomarańczowy 80.0 ml
  • Jabłka(obrane, pokrojone w kostkę) 200.0 g
  • Cebula czerwona 60.0 g
  • Imbir obrany 7.0 g
  • Anyż gwiazdki 1.0 cu
  • Goździki 3.0 cu
  • Cydr 100.0 ml
  • Skóra Z Cytryny 5 G
  • Papryka chili świeża

Wykończenie

  • Jaja 5.0 cu
  • Żurawina 150.0 g
  • Panko 100.0 g

Ogon wołowy, kiedyś traktowany jako odpad, staje się obecnie cenionym składnikiem coraz częściej wykorzystywanym przez szefów kuchni.

...

Przygotowanie

  1. Pate

    • Mięso z kurczaka oddziel od kości. Udka i piersi włóż do dwóch osobnych worków vacum z kawałkami masła.
    • Worki zamknij, przełóż do cyrkulatora i gotuj w temperaturze 66˚C piersi przez 30 minut, udka przez 90 minut. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj oczyszczoną wątróbkę i smaż przez kilka minut, tak aby wątróbka pozostała różowa. Podlej brandy, przypraw solą i pieprzem, odstaw.
    • Ugotowane mięso z kurczaka i wątróbkę miksuj, dodając rozpuszczone surowe masło. Całość dopraw do smaku Esencją bulionu drobiowego i pieprzem. Uformuj kulki i odstaw do lodówki.
  2. Chutney

    • W rondlu skarmelizuj cukier z sokiem z pomarańczy, następnie dodaj jabłka i pozostałe składniki chutneya.
    • Duś na małym ogniu około 30 minut i dopraw do smaku.
  3. Wykończenie

    • Uformowane pate obtocz w jajku i panko.
    • Smaż krótko w głębokim tłuszczu, tak aby ciasto było chrupkie.
    • Pate podawaj z chutneyem i żurawiną.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza