Menu

Składniki

+

Solanka

  • Woda 3.0 l
  • Peklosól 400.0 g
  • Cukier 40.0 g
  • Ozór wołowy 1500.0 g

Wywar

  • Woda 3.0 l
  • Anyż gwiazdki 4.0 g
  • Goździki 1.0 g
  • Imbir 50.0 g
  • Cebula 200.0 g
  • Sól 15.0 g
  • Pieprz czarny, ziarnisty 1.0 g

Sos

Podanie

  • Makaron chow mein 500.0 g
  • Sezam biały 20.0 g
  • Kiełki fasoli mung 50.0 g
  • Kolendra świeża 20.0 g

Przygotowanie

  1. Solanka

    • Z wody, soli i cukru przygotuj solankę, włóż do niej ozory na 3-4 dni.
  2. Wywar

    • Do gorącej wody włóż przyprawy, ozór i zrumienioną cebulę. Gotuj do miękkości.- Ugotowany ozór włóż do wody z lodem, a następnie oczyść.
  3. Sos

    • Na połowie oleju sezamowego zeszklij posiekany czosnek z imbirem, wlej wodę, dodaj cukier, ocet, sos sojowy Ketjap Manis i sos pieczeniowy.
    • Gotuj przez kilka minut, na koniec zagęść skrobią kukurydzianą i odstaw.
    • Na pozostałym oleju kolejno zasmaż pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, groszek cukrowy, boczniaki, brokuły, chili i połącz z sosem.
    • Na koniec dodaj ozór pokrojony w cienkie plasterki i wymieszaj.
  4. Podanie

    • Makaron chow mein ugotuj, a następnie połącz z sosem z warzywami i ozorkiem, posyp kiełkami fasoli, przyrumienionym sezamem i kolendrą.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza