Menu

Składniki

+

Łupacz - marynata

Majonez wasabi

Olej koperkowy

  • Koperek świeży 30.0 g
  • Olej 200.0 ml
  • Sól 2.0 g

Żel jabłkowy

  • Sok jabłkowy 250.0 ml
  • Agar 4.0 g

Jabłka marynowane


...

Przygotowanie

  1. Łupacz - marynata

    • Rybę oskóruj i dokładnie oczyść. 
    • Jabłka obierz i wyciśnij z nich sok. Obierki pozostaw na później. 
    • Sok jabłkowy wymieszaj z Sosem sałatkowym i przełóż wraz z filetami do G/N. Marynuj przez noc.
  2. Chipsy ze skóry rybnej

    • Oczyszczoną skórę łupacza pokrój w kawałki i przełóż do G/N.
    • Posyp solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 205°C na 15 min.
  3. Majonez wasabi

    • Majonez i wasabi wymieszaj.
  4. Olej koperkowy

    • Olej rozgrzej do 70°C i dobrze zmiksuj z pozostałymi składnikami. 
    • Przetrzyj przez sito.
  5. Żel jabłkowy

    • Sok i agar doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 min. Przełóż na blachę i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godz. 
    • Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Jabłka marynowane

    • Składniki marynaty wymieszaj. Połącz z jabłkami.
  7. Puder z obierek jabłek

    • Pozostałe obierki przełóż do G/N i wstaw na 30 min do pieca nagrzanego do 150°C.
    • Pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj na proszek i udekoruj talerz niewielką ilością.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza