Menu

Składniki

+

Dorsz

  • Polędwica z dorsza bez skóry 500.0 g
  • Woda 500.0 ml
  • Sól 40.0 g
  • Masło klarowane wegetariańskie 40.0 ml
  • Cytryna (szt.) 1.0 cu

Krem

Knedelki z puree

Pianka

  • Nać pietruszki 10.0 g
  • Czosnek 10.0 g
  • Mleko 250.0 ml
  • Sok z limonki 1.0 łyżeczka
  • Lecytyna 2.0 g

Podanie

  • Krewetki, oczyszczone 20.0 cu
  • Ciasto filo 1.0 cu

Danie zainspirowane podróżami - połączenie kuchni francuskiej i tradycji angielskiej. 

...

Przygotowanie

  1. Dorsz

    • Z wody i soli przygotuj solankę, włóż do niej kawałki dorsza i odstaw na pół godziny.
    • Następnie wyjmij rybę z solanki i osusz.
    • Usmaż skrapiając sokiem z cytryny.
  2. Krem

    • Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj krewetki i warzywa. Całość smaż.
    • Wlej ouzo i flambiruj, dodaj koncentrat pomidorowy, liść i tymianek.
    • Dodaj wino, miód, musztardę i redukuj przez chwilę, zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu do odparowania części płynu.
    • Całość zmiksuj w termomiksie i przetrzyj przez sito.
    • Dodaj Ramę 15%, gotuj na wolnym ogniu i dopraw do smaku.
  3. Knedelki z puree

    • Wodę zagotuj, odstaw do wystygnięcia do otrzymania temperatury 80⁰C, dodaj puree i krótko mieszaj.
    • Następnie dodaj starty ser i wędzone masło, wymieszaj łopatką.
    • Łyżkami uformuj knedelki.
  4. Pianka

    • Posiekaj natkę pietruszki i czosnek.
    • Mleko podgrzej z pietruszką, czosnkiem i sokiem z limonki, następnie zmiksuj i przecedź.
    • Dodaj lecytynę i miksuj do uzyskania pianki.
  5. Podanie

    • Oczyszczone krewetki przekrój wzdłuż, dopraw i obsmaż.
    • Z ciasta filo wykrój krążki i upiecz bez nawiewu.
    • Na talerzu ułóż kawałek usmażonego dorsza, knedelek z puree, obsmażone krewetki, krążek z ciasta filo i delikatnie wlej krem.
    • Krem udekoruj pianką i mikro kiełkami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza