Menu

Składniki

+

Kofta

  • Jagnięcina mielona (udziec) 1.5 kg
  • Cebula (kostka) 100.0 g
  • Czosnek 15.0 g
  • Chili
  • Kumin
  • Kolendra mielona
  • Gorczyca mielona
  • Miks posiekanych ziół (mięta, kolendra) 5.0 g
  • Oliwa z oliwek 80.0 ml
  • Woda 120.0 ml
  • Sól

Do obtoczenia

  • Nać pietruszki 15.0 kg

Sałatka

Sos miętowy

Podanie

  • Chlebki Pita 10.0 szt.

Aby sos miał intensywny zielony kolor, sparz liście mięty we wrzątku, a następnie wystudź w wodzie z lodem.

...

Przygotowanie

  1. Kofta

    • Do zmielonego mięsa dodaj cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, zioła, oliwę, wodę i dobrze wymieszaj.
    • Uformuj małe kulki. Nabij na szpikulce i zgrilluj.
    • Przed podaniem obtocz w drobno posiekanej natce pietruszki.
  2. Do obtoczenia

  3. Sałatka

    • Warzywa pokrój, wymieszaj, dodaj suchy Sos sałatkowy grecki, cukier, oliwę i pozostałe składniki.
  4. Sos miętowy

    • Sparzone liście mięty zmiksuj z dodatkiem oliwy na gładką pastę.
    • Połącz z Majonezem Yofresh.
  5. Podanie

    • Kofty podawaj z grillowanym pieczywem pita, sałatką oraz miętowym sosem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza