Menu

Składniki

+

Gąbka kawowa

  • Jaja 3.0 cu
  • Mąka pszenna 55.0 g
  • Kawa espresso 25.0 ml
  • Kawa rozpuszczalna 20.0 g
  • Cukier puder 50.0 g
  • Sól 2.0 g

Mascarpone

  • Ser Mascarpone 600.0 g
  • "Śmietanka" roślinna 30% 100.0 ml
  • Cukier puder 150.0 g

Galaretka Amaretto

Perfekcyjne żółtko

  • Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu 4.0 cu

Dekonstrukcja klasycznego włoskiego deseru, jakim jest tiramisu.

...

Przygotowanie

  1. Gąbka kawowa

    • Do blendera kielichowego włóż wszystkie składniki gąbki kawowej, miksuj przez 2-3 minut, następnie przelej do syfonu (z 2 nabojami) i wyporcjuj na ¾ wysokości papierowego kubka.
    • Całość wstaw do mikrofalówki na moc 800 Watt i ogrzewaj przez minutę, aż masa nie będzie surowa. Gąbkę pozostaw do wystygnięcia, następnie, wytnij nożem z kubeczka i wyporcjuj.
  2. Mascarpone

    • Ramę 31% ubij z cukrem pudrem i połącz z roztartym mascarpone na jednolitą gładką masę.
    • Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego, zakończonego ściętą końcówką, wystudź w lodówce.
  3. Galaretka Amaretto

    • Połowę Amaretto podgrzej w garnku i połącz z Auszpikiem, rozpuść. Następnie dodaj pozostałą część likieru.
    • Gęstniejącą galaretkę przelej na płaską powierzchnię, tak by grubość galaretki nie przekraczała 2 mm. Pozostaw do stężenia.
    • Następnie pokrój w paski o szerokości makaronu tagliatelle i zwiń w rulonik.
  4. Perfekcyjne żółtko

    • Jajko gotuj przez 1 godzinę w temperaturze 65°C, a następnie wystudź.
    • Rozbij skorupkę pozostawiając jajka w środku, pod bieżącą wodą wypłucz białka, tak by nie uszkodzić żółtek.
    • Żółtko przełóż do miski, łyżką rozetrzyj na jednolitą masę i użyj do dekoracji deseru.
  5. Podanie

    • Na talerzu wyporcjuj kremowy ser, żółtko i galaretkę.
    • Całość udekoruj gąbka kawową i jadalnymi kwiatami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza