Menu

Składniki

+

Karkówka

Pieczone bataty

  • Bataty (10 szt.) 3.0 kg
  • Sól morska 20.0 g

Fasola z szalotką i masłem

Salsa śliwkowa

  • Czerwone wino wytrawne 50.0 ml
  • Powidła śliwkowe 80.0 g
  • Miód 30.0 g
  • Śliwki mrożone 400.0 g
  • Cebula czerwona (drobna kostka) 111.0 g
  • Jabłko, obrane (drobna kostka) 70.0 g
  • Sok z cytryny świeży 10.0 ml
  • Chili, małe (krążki) 1.0 szt.
  • Kolendra, posiekana 10.0 g
  • Sól, pieprz

Salsę możesz przyrządzić z dowolnego owocu np. brzoskwinia, mango lub ananas.

...

Przygotowanie

  1. Karkówka

    • Karkówkę pokrój na steki, rozgnieć lekko dłonią i natrzyj Marynatą do wieprzowiny, a następnie olejem. Odstaw na kilkanaście minut.
    • Zgrilluj z dwóch stron tak, aby steki były soczyste i kruche.
  2. Pieczone bataty

    • Bataty natrzyj olejem, posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180⁰C.
  3. Fasola z szalotką i masłem

    • Fasolę wypłucz, namocz i ugotuj.
    • Szalotkę zeszklij na Ramie Culinesse, dodaj wino i zredukuj do połowy. Następnie dodaj masło i Sos sałatkowy ogrodowy. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
    • Na koniec dodaj fasolę i podgrzej. Dopraw do smaku.
  4. Salsa śliwkowa

    • Wino krótko redukuj, dodaj powidła i ponownie zredukuj. Odstaw do wystygnięcia.
    • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  5. Podanie

    • Ziemniaka natnij na krzyż, dłońmi częściowo zsuń skórę, następnie rozsyp fasolę i ułóż grillowaną karkówkę. Salsę podawaj w osobnym naczyniu. Udekoruj według uznania.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza