Menu

Składniki

+

KACZKA

SOS RODZYNKOWY

BABKA ZIEMNIACZANA

  • Boczek wędzony (kostka) 250.0 g
  • Cebula, kostka 200.0 g
  • Ziemniaki 2.0 kg
  • Jaja 3.0 szt.
  • Mąka pszenna 120.0 g
  • Majeranek 3.0 g
  • Sól 30.0 g
  • Pieprz czarny mielony 3.0 g

DODATKI

  • Gruszki z puszki 800.0 g
  • Cukier 50.0 g
  • Cytryna 50.0 g
  • Kardamon 2.0 g
  • Kapusta czerwona piklowana 800.0 g

...

Przygotowanie

  1. KACZKA

    • Udka przypraw Delikatem, solą i tymiankiem. Odstaw na noc do lodówki. 
    • Przełóż na blachę G/N, zalej tłuszczem i konfituj w temp. 95°C przez około 3 godziny, do miękkości.
  2. SOS RODZYNKOWY

    • Rodzynki namocz w miodzie. 
    • Z cukru przygotuj karmel, dodaj wino, przyprawy i zredukuj. 
    • Dodaj wodę, Rosół i gotuj na małym ogniu. 
    • Sos zagęść Zasmażką.
  3. BABKA ZIEMNIACZANA

    • Boczek z cebulą zasmaż na patelni. 
    • Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, lekko odcedź i przełóż do miski. Połącz z boczkiem, jajami, mąką i przyprawami. 
    • Masę wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
    • Piecz w temp. 150°C około 1,5 godziny. 
    • Wystudzoną babkę pokrój w dowolny sposób i obsmaż.
  4. DODATKI

    • Gruszki obsmaż na karmelu, dopraw sokiem z cytryny i kardamonem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza