Menu

Składniki

+

Kaczka

Coulis

  • Pomarańcza, fileciki 1.5 kg
  • Cukier brązowy 20.0 g
  • Imbir 10.0 g
  • Wermut, biały 100.0 ml
  • Agar 8.0 g

Miętowy topinambur

  • Topinambur 1.0 kg
  • Mięta świeża 10.0 g
  • Masło 200.0 g
  • Śmietanka 36% 100.0 ml
  • Sól 5.0 g
  • Cukier 5.0 g

Beza ziemniaczana

Sos pieczeniowo-czekoladowy

Kruszonka orzechowa

  • Orzechy laskowe 50.0 g
  • Panko 50.0 g
  • Ser Parmezan 50.0 g

...

Przygotowanie

  1. Kaczka

    • Kaczkę umyj i oczyść.
    • Majeranek, Delikat i olej wymieszaj. Natrzyj kaczkę i marynuj przez 10 godz.
    • Następnie piecz na złoty kolor ok. 2 godz. w temp. 165°C. 
    • Po upieczeniu stygnącą kaczkę przetnij na pół i wyluzuj z kości.
  2. Coulis

    • Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie ugotuj w rondlu z cukrem i imbirem, aż powstanie dżem. 
    • Dodaj wermut i agar. Gotuj 10 min. Pozostaw do zastygnięcia.
    • Całość zblenduj na gładką masę i odpowietrz w wakum.
    • Przełóż do dyspensera.
  3. Miętowy topinambur

    • Topinambur umyj i oczyść. Oprósz solą i cukrem. Zawiń w folię aluminiową i upiecz w piecu do miękkości w temp. 160°C. Następnie obierz go ze skóry i pokrój w kostkę. 
    • Miętę sparz we wrzątku i dodaj do topinamburu.
    • Topinambur i miętę zblenduj na gładkie purée, dodając masło i śmietankę.
    • Masę przełóż do rękawa. 
  4. Beza ziemniaczana

    • Purée przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź. 
    • Białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz z purée. Dopraw kminem. 
    • Całość rozsmaruj cienko na macie silikonowej i wysusz w piecu jak tradycyjną bezę. 
  5. Sos pieczeniowo-czekoladowy

    • Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
    • Dodaj likier kawowy i lekko zredukuj. Na koniec zagęść gorzką czekoladą. 
  6. Kruszonka orzechowa

    • Wszystkie składniki drobno zmiel. 
  7. Podanie

    • Kaczkę obsmaż na maśle i obtocz w kruszonce. 
    • Bezę wytnij na kwadraty, a purée z topinamburu wyporcjuj. 
    • Na talerzu układaj bezę z purée, kaczkę, coulis i sos czekoladowy. Całość udekoruj ziołami i pokruszoną czekoladą. Opcjonalnie dodaj pozostałość pokrojonego topinamburu.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza