Menu

Składniki

+

Mięso

Przygotowanie polików

Ciasto

  • Mąka pszenna 700.0 g
  • Letnia woda 350.0 ml
  • Drożdże suszone 20.0 g
  • Cukier 30.0 g
  • Sól 7.0 g

Podanie

  • Papryka zielona, oczyszczona 100.0 g
  • Ogórek zielony (półksiężyce bez pestek) 150.0 g
  • Seler naciowy 50.0 g
  • Cebula dymka, posiekana 50.0 g
  • Orzechy ziemne 40.0 g
  • Kolendra świeża 10.0 g

Bułeczki gua bao możesz kupić gotowe (np. mrożone). Idealnie również sprawdzi się w przepisie staropolska pyza drożdżowa.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Składniki marynaty wymieszaj, dodaj poliki wołowe i odstaw do lodówki na min. 4 godziny.
  2. Przygotowanie polików

    • Poliki wyjmij z marynaty i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka, razem z marynatą. Wlej gorącą wodę i przykryj. Duś na wolnym ogniu do mementu, aż poliki będą bardzo miękkie. Następnie wystudź je w sosie.
    • Poliki - w minimalnej ilości sosu -delikatnie podgrzej i poszarp widelcem lub palcami na drobne włókna.
    • Przed podaniem rozgrzej woka, wlej sos Pang Gang, dodaj imbir i mięso, wymieszaj.
  3. Ciasto

    • Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie.
    • Do mąki dodaj wymieszane drożdże i całość zagniataj przez kilka minut.
    • Ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi ono swoją objętość.
    • Następnie ciasto wyłóż na stolnicę, zrób wałek i podziel na 20 części, formując kulki.
    • Rozwałkuj ciasto na owalne placki o grubości 0,5-1 cm.
    • Uformowany placek przesmaruj olejem, połóż na nim pergamin i złóż na pół.
    • Placki gotuj na parze. Po ugotowaniu usuń pergamin.
  4. Podanie

    • Do gotowych bułek gua bao nałóż doprawione gorące mięso i zimne dodatki: paprykę, ogórek, seler, cebulę, orzeszki i kolendrę.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza