Menu

Składniki

+

Spód ryżowy

  • Jaja 1.0 cu
  • Masło bardzo miękkie 50.0 g
  • Mąka ryżowa biała lub brązowa 150.0 g
  • Proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Cukier 40.0 g

Nadzienie

  • Cukier 120.0 g
  • Ser Ricotta 500.0 g
  • Cytryna 1.0 cu
  • Laska wanilii 1.0 cu
  • Gałka muszkatołowa starta 1 łyżeczka
  • Jaja 2.0 cu
  • Gruszkadojrzała, obrana, oczyszczona i pokrojona w ćwiartki 3.0 cu

Przed podaniem

  • Orzechy laskowe 100.0 g
  • Suszone W Piecu Plasterki Gruszki
  • Kawowy Sos

Klasyczny włoski deser w odmianie bezglutenowej. Ta gruszka z serem ricotta na ryżowym spodzie jest kremowa i pyszna. Podawać z kawowym sosem, co da fascynujące połączenie smaków.

...

Przygotowanie

  1. Spód ryżowy

    • Ilość ciasta w tym przepisie przewidziana jest dla formy o średnicy 27 cm.
    • Ubij jajko z masłem w misce. W drugiej misce zmieszaj przesianą mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Zetrzyj skórkę z cytryny. Mieszając dodawaj jajka ubite z masłem, aż do osiągnięcia miękkiej, kruchej konsystencji (jest to normalne ze względu na brak glutenu).Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodaj kilka kropli wody.
    • Posyp blat i wałek do ciasta mąką ryżową. Rozwałkuj ciasto i uformuj okrągły placek, nieco większy od formy. Jeśli ciasto się nie trzyma, wystarczy skleić je palcami – jest bezglutenowe, nie elastyczne jak zwykłe ciasto.
    • Nasmaruj formę i włóż ciasto. Ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.
    • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Nadzienie

    • Wymieszaj składniki nadzienia, z wyjątkiem gruszek.
    • Obierz gruszki i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny i zamarynuj kawałki gruszek w soku.
    • Wylej mieszaninę z ricottą na ciasto w formie i ułóż na wierzchu cząstki gruszki.
    • Piecz w piekarniku przez 40- 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
  3. Przed podaniem

    • Upraż orzechy laskowe i grubo posiekaj.
    • Podawaj ciasto posypane prażonymi orzechami laskowymi, ozdobione suszonymi plastrami gruszki i kawowym sosem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza