Menu

Składniki

+

Gofry

  • Mąka gryczana 260.0 g
  • Cukier 4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Sól ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony ½ łyżeczki
  • Maślanka (w wersji bez laktozy zastąpić mlekiem migdałowym lub z orzechów nerkowca) 600.0 ml
  • Masło stopione 8 łyżeczek
  • Jaja 2.0 cu

Kompot

  • Syrop klonowy 3 łyżeczki
  • Cytryna 1.0 cu
  • Kardamon mielony 1 łyżeczka
  • Persymona Dojrzała 5 Szt.

Przed podaniem

  • Sos Toffi
  • Lody Waniliowe

Bezglutenowa mąka gryczana jest znakomita do gofrów: wychodzą lekkie, z pełnym smakiem pełnoziarnistej mąki i w bursztynowym kolorze. Podawać z lodami, kompotem owocowym i sosem toffi. Persymony (kaki) można zastąpić innymi owocami, na przykład mieszanką różnych jagód, brzoskwiniami czy wiśniami.

...

Przygotowanie

  1. Gofry

    Połącz suche składniki ciasta w misce i wymieszaj. Dodaj jaja, maślankę i stopione masło, mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw.
  2. Kompot

    • Persymony obierz i pokrój na duże kawałki, w garnku połącz z syropem klonowym, sokiem z jednej cytryny i kardamonem. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut lub do zmięknięcia owoców.
  3. Przed podaniem

    • Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj tłuszczem i upiecz gofry na chrupko. Podawaj z kulką lodów waniliowych, łyżką kompotu owocowego i sosem toffi.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza