Menu

Składniki

+

Fondant

  • Masło 0.24 kg
  • Kakao 20.0 g
  • Czekolada gorzka 200.0 g
  • Żółtka 4.0 cu
  • Jaja 4.0 cu
  • Cukier 200.0 g
  • Mąka pszenna 200.0 g

Podanie

  • Maliny 150.0 g
  • Truskawki 150.0 g
  • Borówki 150.0 g

Jeśli chcesz wydać deser dla dużej liczby gości, masę przygotuj wcześniej, przelej do foremek i zamroź. Nie rozmrażaj przed włożeniem do pieca, ale pamiętaj aby wydłużyć odpowiednio pieczenie o 3 minuty. Idealnie przyrządzony fondant powinien być w środku jeszcze płynny.

...

Przygotowanie

  1. Fondant

    • Foremki wysmaruj masłem i obsyp kakao, nadmiar kakao wysyp.
    • Rozdrobnioną czekoladę i masło przełóż do miski, a następnie roztop w kąpieli wodnej.
    • Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
    • Żółtka i jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę.
    • Następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
    • Cały czas mieszając, dodawaj płynną czekoladę z masłem - do uzyskania jednolitej masy.
    • Do przygotowanych foremek wlej masę czekoladową i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 180⁰C na 10 minut.
    • Po wyjęciu z pieca odstaw na około 2 minuty.
    • Następnie wyjmij z foremek.
  2. Podanie

    • Serwuj na ciepło z dodatkiem świeżych owoców.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza