Menu

Składniki

+

Kurczak

Polenta

  • Woda 1.3 l
  • Śmietanka wegetariańska 15% 400.0 ml
  • Sól
  • Kaszka kukurydziana 450.0 g

Sałatka

  • Szpinak baby 150.0 g
  • Pomidorki koktajlowe 600.0 g
  • Oliwa 150.0 ml
  • Ocet balsamiczny 75.0 ml
  • Sól morska

Cytryna w kuchni śródziemnomorskiej dodawana jest do marynowania mięsa - dzięki niej mięso zachowuje soczystość i kruchość. Jeżeli chcesz, możesz użyć każdego rodzaju cytrusów.

...

Przygotowanie

  1. Kurczak

    • Filety zamarynuj w Marynacie, tymianku, soku z cytryny i oliwie. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
    • Następnie na filety nałóż plasterki cytryny i owiń boczkiem.
    • Wstaw do pieca w temperaturze 180⁰C do idealnego wysmażenia.
  2. Polenta

    • Wodę zagotuj z Ramą 15%, dodaj sól i stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą. Mieszając, uważaj, aby się nie przypaliła.
    • Gotuj przez 3 minuty.
    • Zdejmij z ognia, przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
    • Wystudzoną polentę wytnij i grilluj.
  3. Sałatka

    • Oczyszczony szpinak i pomidorki połącz z dressingiem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza