Menu

Składniki

+

Farsz

Ciasto

  • Skrobia pszenna 250.0 g
  • Sól
  • Woda 250.0 ml
  • Skrobia ziemniaczana 100.0 g
  • Olej 40.0 ml

Consommé

Podanie

  • Papryka chili świeża 1.0 cu
  • Kolendra świeża 30.0 liści
  • Liście selera naciowego 1.0 cu
  • Minicebulka dymka 30.0 cu
  • Marchew 100.0 g

Prosty sposób na przygotowanie mocnego w smaku i klarownego consommé. Podanie go z orientalnymi pierożkami idealnie przełamuje stereotyp klasycznego dania.

...

Przygotowanie

  1. Farsz

    • Mięso pokrój, wymieszaj z sosami Ketjap Manis oraz Pang Gang, odstaw na godzinę.
    • Zdejmij marynatę i zmiel mięso.
    • Krewetki pokrój i zasmażaj krótko na dużym ogniu. Zdejmij z patelni.
    • Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę szalotkę z czosnkiem, dodaj pokrojone grzyby shiitake, chili i imbir. Całość zasmażaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wymieszaj z mięsem i kolendrą.
    • Dopraw do smaku.
  2. Ciasto

    • Skrobię pszenną wymieszaj z solą, dodaj wodę i zagnieć.
    • Dodaj skrobię ziemniaczaną lub z tapioki, olej i zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
    • Z przygotowanego ciasta zrób wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na 20 równych kawałków.
    • Każdy kawałek rozwałkuj i nadziej farszem. Sklej, tworząc falbankę, i gotuj na parze.
  3. Consommé

    • Do ciepłej wody dodaj Rosół z kury, wymieszaj.
    • Warzywa obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj ze zmielonym kurczakiem, białkami, pokruszonym lodem i octem jabłkowym.
    • Całość włóż do rosołu, dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź do temperatury ok. 95- 97⁰C i gotuj przez ok. godzinę.
    • Przecedź przez gazę i dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Na talerzu ułóż przygotowane dodatki i pierożki (2 szt. na porcję).
    • Zalej consommé.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza