Menu

Składniki

+

Ciastko

  • Cukier puder 150.0 g
  • Żółtko 60.0 g
  • Sok z pomarańczy 40.0 ml
  • Skórka z pomarańczy 3.0 g
  • Mąka pszenna 170.0 g
  • Proszek do pieczenia 10.0 g
  • Oliwa z oliwek 240.0 ml
  • Białko 150.0 g
  • Sól 4.0 g

Żel pomarańczowy

  • Sok z pomarańczy 500.0 ml
  • Sok z cytryny świeży 150.0 ml
  • Ksantan 3.0 g
  • Cukier 40.0 g

Lody waniliowe

  • Laska wanilii 1.0 cu
  • Żółtko 5.0 cu
  • Cukier 90.0 g
  • "Śmietanka" roślinna 30% 250.0 ml
  • Mleko 250.0 ml

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

...

Przygotowanie

  1. Ciastko

    • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem (na biało), połącz ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaj stopniowo dwukrotnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z oliwą z oliwek.
    • Białka ubij i połącz delikatnie z uprzednio przygotowaną masą.
    • Na spód blachy ułóż papier, przełóż masę i piecz w temperaturze 160° C przez 45 minut.
    • Po upieczeniu wyłóż z formy, aby ciasto odparowało. Zimne ciasto pokój w paski.
  2. Żel pomarańczowy

    • Cukier kryształ połącz z ksantanem.
    • Sok z pomarańczy i cytryny przelej do blendera kielichowego, miksuj stopniowo dodając cukier z ksantanem. Powstały żel przelej do buteleczki plastikowej i wystudź.
  3. Lody waniliowe

    • Żółtka połącz z cukrem i wanilią, a następnie ucieraj do uzyskania konsystencji kogla-mogla.
    • Mleko połącz z Ramą Cremefine 15%, podgrzej do temperatury 60°C i przelej do masy jajecznej. Wymieszaj i ponownie przelej do garnka. Podgrzej do temperatury 90°C.
    • Powstałą masę wystudź i zamroź w maszynce do lodów.
  4. Podanie

    • Na talerzu wyporcjuj żel pomarańczowy ułóż ciastko i lody waniliowe.
    • Deser podawaj z zamrożonymi cząsteczkami z filetu z cytryny lub grejpfruta oraz pistacjami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza