Menu

Składniki

+

Cevapcici

Ajwar

Pita

  • Drożdże świeże
  • Cukier
  • Woda 150.0 ml
  • Mąka pszenna 700.0 g
  • Sól 20.0 g
  • Masło klarowane wegetariańskie 70.0 ml
  • Mąka kukurydziana 30.0 g

Ta bałkańska pasta Ajwar idealnie nadaje się do marynowania mięs i ryb.

...

Przygotowanie

  1. Cevapcici

    • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z dodatkiem 2/3 Delikatu do grilla.
    • Masę podziel na 10 porcji, uformuj podłużne wałki i nabij je na metalowe lub drewniane szpikulce.
    • Przed grillowaniem posmaruj mięso olejem i posyp resztą Delikatu do grilla. Grilluj tak, aby mięso było soczyste.
  2. Ajwar

    • Paprykę grillowaną rozdrobnij. Bakłażan i czosnek upiecz, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem tworząc pastę.
    • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  3. Pita

    • Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
    • Następnie do pozostałych składników dodaj rozczyn, zagnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
    • Ciasto podziel na 10 części, uformuj kulki, obtocz w mące kukurydzianej i odstaw do wyrośnięcia.
    • Rozwałkuj placki na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 235⁰C przez około 5 minut.
  4. Podanie

    • Cevapcici podawaj z przygotowanymi dodatkami, udekoruj ziołami i pieczonym czosnkiem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza