Menu

Składniki

+

Farsz

Cepeliny

Puree z cebuli

  • Cebula 360.0 g
  • Masło 100.0 g
  • Sól morska
  • Ziemniak, ugotowany 90.0 g

Esencja z królika

Dodatki

  • Ciemny chleb 100.0 g
  • Grzyby leśne (borowiki), suszone 50.0 g
  • Masło 300.0 g
  • Borowiki świeże lub mrożone 500.0 g
  • Masło klarowane 40.0 g

Litewskie cepeliny, doczekały się szlachetnej odsłony. Poprzez użycie mięsa królika oraz zastosowanie różnych tekstur klient odkrywa to danie na nowo. Nawiązujemy do klasycznych dodatków, takich jak cebula, ciemny chleb czy suszone grzyby.

...

Przygotowanie

  1. Farsz

    • Mięso podziel na 2 równe części. Jedną pokrój w drobną kostkę, a drugą połącz z Ramą, żółtkami oraz Esencją bulionu drobiowego i zmiksuj na gładką masę.
    • Obie części połącz, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i zblanszowaną marchew. Wymieszaj i podziel na 10 części.
  2. Cepeliny

    • Do wody o temperaturze max. 85˚C wsyp Purée ziemniaczane, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
    • Następnie połącz z ziemniakami i cebulą, dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto na gładką masę.
    • Zwróć uwagę na różną zawartość skrobi w ziemniakach - dodawaj skrobię i mąkę pszenną tak długo, aż ciasto nie będzie się lepić do dłoni.
    • Ciasto podziel na 10 części, uformuj płaskie placki i nałóż farsz. Zawiń, nadając im charakterystyczny kształt. Gotuj od 10 do 12 minut, aż cepeliny wypłyną.
  3. Puree z cebuli

    • Obraną cebulę wysmaruj masłem i posyp solą. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piecu w temperaturze 200˚C przez 30 minut.
    • Następnie ciepłą cebulę połącz z ziemniakami i zmiksuj na gładką masę.
  4. Esencja z królika

    • Kości i obrane warzywa przełóż do miski, połącz z olejem i dobrze wymieszaj. Oprósz odrobiną mąki. Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 230˚C. Piecz, aż się mocno zrumienią.
    • Następnie przełóż je do garnka, połącz z wodą i sosem Demi-Glace. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodatki

    • Przygotuj crunch: ciemny chleb wysusz i zmiksuj z suszonym grzybami. Następnie połącz z masłem i zapiekaj w piecu w temperaturze 120˚C przez 10 minut.
    • Borowiki przekrój na pół i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru.
  6. Podanie

    • Na talerze wyporcjuj purée z cebuli, ułóż cepeliny, dodatki, polej esencją z królika, a na koniec posyp crunchem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza